SwissBiHSwissBiH

Sve gore stanje u EU, samo Njemačkoj bolje prognoze


Autor: SwissBiH

Evropska komisija, izvršna vlast EU, smanjila je svoje projekcije ekonomskog rasta za 2020. i 2021. godinu.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Institucija sa sjedištem u Briselu očekuje da će ekonomija 27-člane regije ove godine pasti za 8,3 posto, nakon čega će 2021. uslijediti povrat od 5,8 posto.

U maju je Komisija procijenila pad od 7,4 posto za ukupni BDP u EU ove godine, a povrat od 6,1 posto u 2021.

– Ekonomski uticaj karantina je ozbiljniji nego što smo prvotno očekivali. Nastavljamo ploviti u olujnim vodama i suočavamo se s mnogim rizicima, uključujući još jedan veliki talas infekcija – naveo je u podnesku potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Izgledi su se pogoršali u posljednja dva mjeseca, bez obzira na korake koje je većina evropskih zemalja poduzela kako bi ponovo otvorila svoje ekonomije.

Spor ekonomski oporavak

Komisija je u utorak navela da se očekuje da će se privredne aktivnosti povećati u drugoj polovini godine, ali će i dalje ostati „nepotpune“ i „neujednačene“ na leđima mjera socijalne distance.

Posljednjih dana pojavila se i zabrinutost zbog regionalnih epidemija. Španske vlasti ponovo su uvele ograničenja u Galiciji, a Portugal je ponovno uveo neke mjere u Lisabonu nakon sve većeg broja zaraza.

Posljednje prognoze pokazuju da će se italijanska ekonomija najviše smanjiti među svim članicama EU za 11,2 posto ove godine. Komisija predviđa porast od 6,1 posto italijanskog BDP-a za 2021. godinu.

Očekuje se da će se Francuska i Španija ove godine suočiti sa znatnim kontrakcijama od 10,6, odnosno 10,9 posto.

Veliki paket pomoći u Njemačkoj

U međuvremenu, Njemačka je jedina zemlja u eurozoni za koju su očekivanja sada nešto bolja nego iz prethodnog izvještaja. Prema Komisiji, Njemačka će 2020. imati pad BDP-a za 6,3 posto, umjesto ranije procjene od 6,5 posto. Razlog poboljšanja su daljnje poticajne mjere koje je njemačka vlada najavila u junu.

– Njemačka vlada je od proljeća poduzela daljnje značajne mjere za stabilizaciju privrede usljed izbijanja pandemije. Početni odgovor u martu uključivao je veliku podršku likvidnosti za firme u obliku javnih garancija za zajmove, odgode poreza, bespovratnih sredstava za mala poduzeća i proširenog i pojednostavljenog pristupa radnim programima za skraćeno radon vrijeme … Povrh toga, vlada je početkom juna objavila paket fiskalnih poticajnih sredstava od oko 130 milijardi eura – objavila je u utorak Komisija.

Izvor: BiznisInfo / D. S.Loading..

Komentar-Kommentar-Comment