SwissBiHSwissBiH

Veće plaće radnicima kroz podsticaj poslodavcima


Autor: Anera

Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog zakona o podsticajima u privredi RS, koji predviđa povrat dijela uplaćenih poreza i doprinosa onim poslodavcima koji povećaju plaće radnicima.

Poslodavci u Republici Srpskoj uskoro će biti stimulirani novom mjerom Vlade RS, tačnije od 1. jula trebala bi početi isplata podsticaja poslodavcima na osnovu povećanja plaća radnicima i direktnih ulaganja. Riječ je o novom Zakonu o podsticajima u privredi čiji je prijedlog Vlada RS utvrdila krajem maja, a koji će u Narodnoj skupštini RS biti razmaran po hitnom postupku.

„Naša namjera sada jeste da stimulišemo poslodavce u realnom sektoru da izvrše dodatno povećanje plata svojim zaposlenim radnicima, na način da ćemo svim onim poslodavcima, koji povećaju plate radnicima izvršiti povrat, kroz podsticaj, dijela uplaćenih poreza i doprinosa na povećani dio plate. Kako bi navedenu mjeru mogli realizovati, donijet ćemo novo zakonsko rješenje, kojim će navedena mjera biti definisana kao podsticaj privredi. Pored toga, podsjetit ću Vas da je Vlada Republike Srpske uspostavila Registar poreskih i neporeskih davanja i da ćemo vršiti smanjenje i/ili ukidanje onih davanja za koje naša analiza, koju kontinuirano radimo, pokaže da nisu opravdana“, za Business Magazine kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

PODRŠKA REALNOM SEKTORU

Zakon je otvorio vrata za povećanje plaća radnicima u realnom sektoru, a predviđena podsticajna sredstva dodjeljuju se privrednim subjektima po dva osnova i to: povećanja plaće radnika i podsticanja direktnih ulaganja.

Tako će oni poslodavci koji budu povećavali plaće svojim zaposlenim ostvariti mogućnost povratka dijela plaćenih poreza i doprinosa na povećani dio plaće. Iznos podsticaja za povećanje radničkih plaća bit će određivan na osnovu visine njihove početne plaće.

“Ako je početni iznos viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 70 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ako je početni iznos plate radnika viši od najniže plate u RS, odnosno 450 KM, ali ne veći od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti od 30 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate”, pojasnili su iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Novčana sredstva će se dodjeljivati iz Budžeta RS, a predviđeno je da privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plaća u dva obračunska perioda – od 1. januara do 30. juna i od 1. jula do 31. decembra.

Cilj donošenja ovog zakona jeste stvaranje uslova za provođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja, stvaranje okolnosti i povoljnih uslova za povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija kao i privredni rast te zapošljavanje. Osim povećanja plaća i vremenski duže održavanje uvećane plaće radnika, što je jedan od prioritetnih ciljeva Vlade RS ova mjera će se, prema mišljenju Viškovića, odraziti pozitivno i na ostanak radne snage, ali i na smanjenje sive ekonomije.

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: