SwissBiHSwissBiH

Vjetroelektrana na Možuri među 15 najboljih energetskih projekata saradnje kineskih i stranih kompanija


Autor: SwissBiH

Projekat vjetroelektrane na Možuri jedan je od 15 najboljih energetskih projekata međunarodne, odnosno saradnje kineskih i stranih kompanija, ocijenjeno je na nedavno održanoj ministarskoj Konferenciji o energetici u okviru inicijative Pojas i put.
****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****
Svih tih 15 projekata su energetski i radile su ih kineske kompanije širom svijeta. To su, između ostalog, projekat dalekovodne linije u Brazilu i Argentini, gasovod između Kine i centralne Azije i slični projekti u Africi i Aziji. Pored Možure, drugi najbolji projekt u regionu je projekat dalekovodne mreže na ostrvu Krit u Grčkoj.
Prema ocjeni žirija, oba projekta su bila među 15 najboljih, jer su značajni za takozvani zeleni, odnosno razvoj obnovljive ili nove energetike.
Kineski premijer Li Keqiang smatra da je taj projekt važan plod saradnje između Kine i zemalja centralnoistočne Evrope.
Izvršni direktor kćerke kompanije Shanghai electric power (SPIC) sa Malte, koja je realizovala gradnju vjetroelektrane na Možuri, Sheng Baojie, kazao je u razgovoru sa dopisnicom agencije Mina-business u Kini, da mu je velika čast što je taj projekat dobio veliku pažnju i priznanje.
– Vjetroelektrana Možura predstavlja uspješnu probu kineske energetske kompanije, u saradnji s malteškim kolegama na tržištu Crne Gore, kao treće strane. Drago nam je da vidimo da će projekat pomoći Crnoj Gori u realizaciji strateškog cilja za razvoj čiste energetike – rekao je Sheng.
On smatra da je uspješan rad vjetroelektrane na Možuri rezultat saradnje svih strana, posebno podrške i pomoći lokalnih vlasti. On je dodao da mu je drago da taj projekt sada obezbjeđuje struju u Baru i Ulcinju, gdje su nekad često bili prekidi u snabdijevanju.
Sheng je naveo da je, pored izgradnje vjetroelektrane, malteška kompanija SPIC istovremeno aktivno sarađujući s lokalnim vlastima Ulcinja i nevladinom organizacijom (NVO) Zelena akcija, promovisala koncept zelenog razvoja i znanje o čistoj energetici, kao i važnost zaštite životne sredine među loklanim stanovništvom.
– To je važan dio društvene odgovornosti naše kompanije. Čista energetika i niska emisija ugljenika su zadnjih godina postali međunarodni trend. Vjerujem da će vjetroelektrana na Možuri ne samo biti u skladu sa strateškim ciljem razvoja Crne Gore, već će pružiti više radnih mjesta i mogućnost za ekonomski razvoj. To nam je još veći ponos – kazao je Sheng.
On je dodao da njegova kompanija u budućnosti želi da dobije više prilika za saradnju u Crnoj Gori.
Ministarska Konferencija o energetici u okviru inicijative Pojas i puta održana je u ponedjejlak i utorak uživo i online.
Potpredsjednik kineske Vlade Han Zheng se obratio na ceremoniji otvaranja, dok su ministri ili predstavnici ministarstava 28 zemalja, ambasadori ili predstavnici ambasada 18 zemalja u Kini i zvaničnici devet međunarodnih organizacija prisustvovali događaju preko video veze ili uživo
Izvor: EKapija
Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nasKomentar-Kommentar-Comment