SwissBiHSwissBiH

Vlada Republike Srpske odbila ponudu Batagona


Autor: Anera

Nakon što je švicarska kompanija Batagon od Vlade Republike Srpske, uprkos ranije dogovorenom smjeru djelovanja, zatražila da kupi potraživanja samo jedne institucije Republike Srpske od Fabrike glinice “Birač”, a u kasnijim periodima parcijalno otkupljuje i ostala potraživanja, Vlada RS negativno je odgovorila na ovakve zahtjeve, javlja RTRS.

U odgovoru Vlade na ovakve zahtjeve potencijalni partnera navodi se da sa ovakvim uslovima nisu zadovoljni i da se ponuda u vidu parcijalnog plaćanja odbija.

“Prema ranije potpisanom Memorandumu i zaključcima Vlade Srpske, Batagon može da plati potraživanja u cjelosti, a ukoliko se to ne prihvati i ukoliko iz ove kompanije ostanu pri stavu da žele parcijalno plaćanje, neradni korak morao bi biti raskid ugovora”, saopšteno je iz Vlade.

U odgovoru Vlade Republike Srpske takođe stoji da u ponudi koju je Batagon, ovoj instituciji stavio na razmatranje, Memorandumu, kao i svim zaključcima Vlade Srpske nedvosmisleno definisano da je na otkup stavljen pun iznos potraživanja, te da svaki drugi vid ponuda dovodi u pitanje realizaciju otkupa potraživanja.

“Pomenućemo još jednom i da su Vam u momentu Vaše ponude bile poznate sve pravne okolnosti u vezi sa sudskim postupcima koji su se vodili u vezi sa predmetnim. Kako ste i samo naveli u Vašem aktu da je Batagon International AG čvrsto opredijeljen da uspješno realizuje predmet potraživanja, ona su moguća samo u okviru pomenutih dokumenata – Memorandum o razumjevanju zaključen između Vlade Srpske i društva Batagon International AG i zaključaka Vlade Srpske”. 

Švicarska kompanija Batagon je sa Vladom Republike Srpske sklopila ugovor o otkupu 43 miliona KM potraživanja RS od fabrike “Birač” u stečaju.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment