SwissBiHSwissBiH

Vodafone pokrenuo prvu 5G mrežu u Njemačkoj


Autor: Anera

Telekomunikacionii operater Vodafone pokrenuo je u utorak prvu komercijalnu 5G mobilnu mrežu u Njemačkoj. Mreža ima 25 odašiljača u Dizeldorfu, Kelnu, Dortmundu i nekim drugim gradovima, saopštila je njemačka novinska agencija dpa.

Korisnici Vodafona moći će da koriste mrežu danas, a korištenje ove brze veze koštaće ih dodatnih pet eura mjesečno. Vodafone trenutno nudi uređaje proizvođača koji omogućavaju povezivanje na 5G Huaweija i Samsunga.

5G Vodafone mreža je još uvijek vrlo ograničena – kompanija u Njemačkoj osigurava 4G vezu sa 25.000 baznih stanica. U avgustu bi broj stanica za 5G trebalo da se poveća na 50.

“Ove godine namjeravamo da razradimo i prikupimo odgovore”, rekao je Gerhard Mack iz Vodafonea, dodajući kako planiraju da ubrzaju izgradnju mreže u 2020. i izgrade hijade baznih stanica za 5G.

Na kraju iduće godine, svakih osam Nijemaca živjeće u dosegu 5G stanice, a godinu kasnije, svaki četvrti, predviđaju. Dodaju da će koristiti postojeće 4G stanice, tako da “nećemo vidjeti mnogo više antena nego što ih je sada”, rekao je Mack.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment