SwissBiHSwissBiH

Volkswagen odabrao Tursku?


Autor: Anera

Njemački proizvođač automobila Volkswagen navodno je izabrao Tursku za svoju novu investiciju, izgradnju mega fabrike o kojoj se posljednjih mjeseci mnogo pisalo.

Informacije su počele da se pojavljuju u medijima nakon što je prošle sedmice izvršni direktor VW-a Herbert Diess posjetio Tursku i susreo se s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom a Volkswagenov menadžment navodno je donio svoju konačnu odluku nakon sastanka u Ankari 19. juna.

Početkom ove godine, automobilski gigant je objavio da će izgraditi novu fabriku u Istočnoj Evropi za proizvodnju nekih od svojih glavnih modela na konvencionalni pogon (benzin / dizel), dok bi električna vozila proizvodio u njemačkim fabrikama zbog ograničenja emisija u Evropi.

Očekuje se da će nova fabrika zaposliti oko 5.000 ljudi, a u njoj će se proizvoditi VW Škoda Karoq i Seat Ateca modeli. Fabrika će početi sa proizvodnjom 2022. godine i biti jedan od najvažnijih proizvodnih objekata u regionu. Vrijednost izgradnje procjenjuje se na 2 milijarde eura.

Bugarska ili Turska

U početku je bilo pet zemalja kandidata za novu fabriku VW, najveću investiciju u izgradnju fabrike u skorijoj istorijia kompanije, a broj je na kraju pao na dva, ostavljajući samo Tursku i Bugarsku na stolu. Podsjetimo, jedno vrijeme se govorilo i o Srbiji kao ozbiljnom kandidatu za privlačenje ove investicije.

Prema izvještajima njemačkih i turskih medija, izgleda da je Turska prevladala, iako službeno saopćenje tek treba da uslijedi, izvijestio je njemački dnevnik Handelsblatt.

Handelsblatt naglašava da je visoko razvijena pod-industrija u Turskoj imala uticaj u donošenju odluke, kao i odgovarajući troškovi rada. Pored toga, uprkos značajnom padu u automobilskoj industriji ove godine, VW je već godinama najprodavaniji brend u Turskoj.

Turska ima automobilsku istoriju koja seže skoro 50 godina unazad. Kao jedna od vodećih svjetskih zemalja u automobilskom sektoru, Turska je privukla investicije od mnogih brendova, uključujući Fiat, Renault, Mercedes-Benz, MAN, Otokar, Isuzu, Honda, Hyundai, Toyota i Temsa, a osim solidne infrastrukture u industriji dobavljača automobila, Turska ima i iskusnu radnu snagu u ovom sektoru.

Takođe je saopšteno da su investicioni podsticaji u Turskoj i niži troškovi rada u poređenju sa zemljama istočne Evrope takođe bili od ključnog značaja za odluku VW-a.

Borba duga 14 godina

Prema Handelsblatt-u, Volkswagen menadžment je od samog početka bio zainteresovan za ulaganje u Tursku.

Inače, Turska se trudi da Volkswagen, jedan od najprodavanijih brendova, investira u ovu zemlju već 14 godina. Ferit Kahenk, predsjednik distributera VW iz Turske Doğuş Holding, prvi je pozvao VW da investira u 2005. na Sajmu automobila u Ženevi. U narednim godinama, ovaj poziv su ponovili i Doğuş i Ankara.

Hoće li nakon 14 godina uspjeti u naumu da njemačkog giganta dovedu u svoju zemlju, ostaje da vidimo.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment