SwissBiHSwissBiH

Za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu 750.000 eura


Autor: Anera

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) objavilo je jučer drugi poziv za dostavljanje projekata za razvoj turističke ponude na zapadnom Balkanu.

Ukupna vrijednost programa bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) je 1,62 miliona eura, dok je u okviru drugog ciklusa na raspolaganju 750.000 eura za provedbu oko 14 pilot projekata pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura.

Cilj programa je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svijetu, dovođenje većeg broja posjetilaca na zapadni Balkan, produžavanje njihovog boravka i povećanje prihoda i zaposlenosti u industriji turizma.

Sredstva koja će biti dodijeljena u okviru drugog poziva koristit će se za poboljšanje turističke infrastrukture i usluga duž nove tri regionalne rute kulturološkog turizma na čijem se razvoju trenutno radi.

To su zapadni Balkan – Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum i Put balkanskih spomenika, kao i duž Via i Trans Dinarice, regionalnih staze za planinarenje i biciklizam i pratećih atrakcija avanturističkog turizma.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment