SwissBiHSwissBiH

Zaboravite novčanike – Evo zašto je plaćanje mobilnim telefonima jednostavnije i bezbjednije


Autor: SwissBiH

Većina nas napušta kuću noseći tri stvari: ključeve, novčanik i pametni telefon. Ali za odlazak u trgovinu, ovaj trio je dodatno pojednostavljen razvojem digitalnih plaćanja, te za kupovinu danas su vam potrebni samo ključevi i pametni telefon. Kako, prema nekim istraživanjima, četvrtinu budnog vremena provodimo na telefonima , nije iznenađenje da upotreba mobilnih telefona u cilju plaćanja, postaje sve popularnija u cijelom svijetu.
****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****
Možda izgleda futuristički, ali sada lako možete vidjeti kako vam svakodnevne aktivnosti postaju malo jednostavnije obavljanjem sigurnih, brzih, beskontaktnih plaćanja pametnim telefonom. Stoga, evo pet razloga zašto da novčanike ostavite kod kuće i razmotrite plaćanje mobilnim telefonima.
Plaćanje bez dodira
Kako je pandemija koronavirusa promijenila potrošačke navike širom svijeta, jedan od razloga zašto da razmislite o plaćanju pametnim telefonom, jeste smanjenje fizičkog kontakta. Naime, plaćanje mobilnim telefonom vam omogućava da izbjegnete dodirivanje bilo čega, osim svog telefona, jer ne morate tipkati PIN na POS terminalu, već je dovoljno samo prisloniti mobilni čitaču.
Iz tog razloga je tokom pandemije značajan broj građana u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji probao mobilno plaćanje. Prema podacima regionalnog istraživanja, koje je kompanija Visa sprovela početkom ove godine, u prosjeku od oko 25% ispitanika počelo je da koristi mobilne telefone za plaćanje tokom pandemije.
Mobilni novčanici su brži
Mobilni novčanici su brži način plaćanja. Nećete trošiti vrijeme na traženje gotovine po novčaniku. Mobilni telefoni omogućiće brzinu koju poznajemo iz razmjene tekstualnih poruka. Da biste koristili uslugu mobilnog plaćanja, potrebno je da provjerite sa svojom bankom da li podržava neki od digitalnih novčanika a potom da u digitalni novčanik svog telefona dodate željenu karticu, ukucavanjem podataka ili fotografisanjem kartice.
Jednom kada postavite mobilni novčanik na svom pametnom uređaju, spremni ste za plaćanje. Kompanija Visa u saradnji sa bankama već godinama pruža uslugu mobilnog plaćanja na Android uređajima u Bosni i Hercegovini.
Pogodno i jednostavno
Još jedna prednost mobilnog plaćanja je da sve što vam je potrebno imate na telefonu – čak ni novčanik ne treba da imate kod sebe. Ovo može biti korisno ako hoćete da svratite do neke radnje ili ako samo želite da torbu ili novčanik ostavite kod kuće.
Takođe, mobilni novčanik za razliku od stvarnog, fizičkog novčanika, nema ograničenja u pogledu broja kartica koje može “ponijeti”.
 
Bezbjedno je
Mobilno plaćanje ne samo da je lakše, već što je najvažnije – sigurnije je od plaćanja gotovinom. Naime, kreditne kartice su šifrovane i “skrivene” iza zaključanog ekrana telefona. Kada registrujete svoju karticu za plaćanja na mobilnom telefonu, vaši osjetljivi podaci se zamijenjuju virtualnim brojem računa, sigurno uskladištenim “u oblaku”.
Lični podaci kao i podaci o transakciji ne proslijeđuju se drugim licima, čak ni telekomunikacioni provajder ne zna podatke o vašoj kartici. Sigurnosna tehnologija tokenizacije, koju koristi Visa, zamjenjuje poverljive informacije poput 16-cifrenog broja računa, jedinstvenim digitalnim identifikatorom koji se naziva token. Kada bi neko presreo token, on ne bi mogao da se iskoristi na drugom mjestu, servisu ili uređaju, jer predstavlja jedinstveni niz cifara koji nastaje pri svakoj transakciji.
Dodatno, PIN broj na mnogim uređajima kao i biometrija – poput vašeg Face ID-a ili Touch ID-a – pruža dodatni nivo sigurnosti mobilnim plaćanjima. U slučaju da dođe do krađe telefona, biometrijski podaci su neodvojivi od korisnika. To znači da niko osim vas, ne može autorizovati transakciju.
Možete plaćati gotovo svuda
Nije važno da li ste ispred trgovca u marketu, restoranu ili naručujete hranu od kuće, plaćanje mobilnim telefonima danas je moguće na sve više mjesta.
Ukoliko niste sigurni da li trgovac podržava plaćanje mobilnim uređajem, potražite na terminalu simbol za beskontaktna plaćanja, koji se pojavljuje kao bočni Wi-Fi logo, ponekad sa rukom koja drži karticu pored njega.
Jednom kada počnete da tražite ovaj logo, vidjećete ga gotovo svuda. Zato, prilikom slijedeće kupovine, bez obzira da li pokušavate da izbjegnete dodirivanje POS terminala ili jednostavno ne želite više da nosite gotovinu sa sobom, isprobajte plaćanje vašim pametnim telefonom. Novčanici će vam možda postati prošlost
Izvor: EKapija.ba
Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nasKomentar-Kommentar-Comment