SwissBiHSwissBiH

Zakon o šumama: Novac koji dobiju za posječenu šumu moći će da koriste kako žele


Autor: Anera

Vlada RS predložila je izmjene Zakona o šumama, kako bi se spriječila preprodaja trupaca, ali i omogućila malim opštinama sa velikim šumskim bogatstvom da slobodno raspolažu novcem od naknade koju dobijaju za posječenu šumu na njihovoj teritoriji.

“Važećim zakonom je ograničeno da se ta sredstva mogu koristiti samo za infrastrukturu i za ruralni razvoj, dok bi po nacrtu izmena zakona, koji je Vlada usvojila, taj novac mogli koristiti, na primer, i za socijalnu ili zdravstvenu zaštitu, ali i za sve druge namjene, osim za plate zaposlenima u lokalnoj administraciji – pojasnio je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS”, piše Srpskainfo.

On je dodao da bi po zakonskim izmjenama, koje predlaže Vlada RS, bilo zabranjeno da firma, koja kupi trupce, tu robu preproda trećoj osobi. Na taj način bi se, tvrdi, smanjile manipulacije i izvoz trupaca, te zaštitila domaća drvna industrija, koja je u usponu, ali nema dovoljno sirovina.

Resorni ministar Boris Pašalić je dodao da se novim zakonskim rješenjem, koje će uskoro proći i javnu rapravu, predlaže i da javno preduzeće “Šume RS” ubuduće, kao izvođače radova, može angažovati ne samo firme, nego i samostalne preduzetnike, pod uslovom da ti mali privatnici imaju licencu ministarstva.

“Prema izmjenama zakona, ubuduće bi oni koji sijeku šumu bili obavezni da trupce, pre njihove obrade, izvezu na put ili na drugo pristupačno mesto, kako bi se mogla bolje iskoristiti biomasa”, rekao je Pašalić.

On je podsjetio da je drvna biomasa, odnosno sav drveni “otpad”, koji ostaje nakon obrade trupca, sve traženija sirovina za proizvodnju peleta i briketa, ali i kao gorivo u toplanama.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment