SwissBiHSwissBiH

Zanat budućnosti: Samo 6,4 posto programera nije zaposleno


Autor: NAL

Samo 6,4 posto programera nije zaposleno i traži posao, pokazuje najnovije Stack Overflow istraživanje svetske programerske zajednice.

Ovo istraživanje, koje je obuhvatilo ispitanike iz 179 zemalja, pokazuje da više od 90 posto developera radi, a čak 84,2 posto njih sa punim radnim vremenom.

Kako rezultati pokazuju, programeri su generalno veoma zadovoljni svojom karijerom i poslom – od toga čak 40 posto njih je veoma zadovoljno; 34,3 zadovoljno, a samo 5,1 posto developera nije zadovoljno svojom karijerom, dok je samim poslom kao takvim zadovoljno više od 60 posto njih.

Kada je o traženju posla riječ čak 58,7 ispitanika ne traži drugi posao, ali su otvoreni za nove mogućnosti, a tek 15,2 posto ispitanika aktivno traži novo zaposlenje.

Zadovoljstvo poslom kod programera najčešće je uslovljeno tehnologijama u kojima se radi, atmosferom na poslu, kompanijskom kulturom, ali i radnim vremenom.

Međutim, kod ženskih ispitanika, redoslijed je malo drugačiji, te su atmosfera na poslu i kompanijska kultura na prvom mjestu kriterijuma neophodnih za ispunjenost i zadovoljstvo na radnom mjestu.

Također, produktivnost programera najčešće zavisi od ometanja iz radnog okruženja, ali i sastanaka i zadataka koje ne uključuju developerske vještine.

Jedno od pitanja odnosilo se i na to kako su ispitanici dobili svoj posljednji posao, a rezultati pokazuju da je 80 posto njih imalo intervju sa osobom na seniorskoj ili menadžerskoj poziciji, a od kandidata se često traži i da pišu kod

Izvor: PoslovneNovine

Komentar-Kommentar-Comment