SwissBiHSwissBiH

Zašto PDV u BiH ima status „svete krave“?


Autor: SwissBiH

Građani imaju veću šansu da imaju nultu stopu PDV-a na Mjesecu ili Marsu, nego 16,99 posto u BiH

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

SARAJEVO – Brojne zemlje su u ovim kriznim vremenima reagovale i smanjile stopu PDV-a. Dok su u BiH sve inicijative o promijeni u sistemu PDV-a ostale samo mrtvo slovo na papiru, na smanjenje stope PDV-a, najdelikatniji proces, odlučile su se Njemačka, Velika Britanija, Turska, kao i brojne druge zemlje.

Ugledni profesor i ekonomista Vjekoslav Domljan za Klix.ba kaže kako prosvijetljene vlade u doba krize rade dodatno više za društvo, prazneći novčanik smanjenjem poreza i stvaranjem budžetskih deficita. „S druge strane, neprosvijetljene vlade i u doba kriza jačaju javni sektor, jer ne smanjuju plaće i zaposlenost, a kamoli da smanjuju jaz spram privatnog sektora“, smatra on.

PDV sistem u našoj zemlji praktično je „betoniran“, a svaka incijativa za njegovu promjenu doživjela je neslavan završetak. Sjećamo se kako je prošao nedavni pokušaj Denisa Zvizdića da za kraj mjeseca odgodi obavezu plaćanja PDV-a.

„Neće ni da taknu najrigidniji sistem PDV-a koji se može zamisliti. U BiH bi bilo ravno čudu već pomjeranje roka plaćanja PDV-a. Građani imaju veću šansu da imaju nultu stopu PDV-a na Mjesecu ili Marsu, nego stopu od 16,99 posto u BiH“, smatra Domljan.

U intervjuu za Klix.ba državni premijer Zoran Tegeltija kazao je kako je BiH država, uz još jednu zemlju EU, koja ima jedinstvenu i nisku stopu PDV-a, te kako se promjenom stope PDV-a, tako niske od 17 posto, ne bi postigli nikakvi ozbiljni efekti.

„Svjedoci smo da su zemlje EU u finansijskoj krizi prije 10 godina išle u politiku povećanja stope PDV-a. Mi ne vidimo razlog za promjenu, prema procjenama, kada imate samo jednu jedinstvenu stopu. Jedan od zahtjeva privrede je bio, a koji nije postigao saglasnost entiteta i ministara finansija, pomjeranje rokova plaćanja u 2020. godini. Mi ćemo ipak pripremiti izmjenu i dopunu zakona o PDV-u i tada ćemo razgovarati o svim elementima PDV-a, uključujući i stopu“, zaključio je Tegeltija.

Zanimljivo je da je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih osam pasti na samo jedan posto, što je ujedno najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Evropi. Grci su pak odlučili u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanjiti sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet posto.

Velika Britanija smanjila je PDV na turizam s 20 na pet posto, dok je Njemačka opću stopu smanjila s 19 na 16 posto. Austrija je PDV na bezalkoholna pića smanjila sa 20 na 10 posto, a na usluge smještaja s 10 na 5 posto

Izvor: Beta.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment