SwissBiHSwissBiH

Zašto se mnogi raduju ekonomskoj krizi


Autor: SwissBiH

Bosna i Hercegovina, kao i veći dio svijeta, nalaze se usred zdravstvene krize iza koje slijedi duboka recesija, a mnogi se pribojavaju i ekonomske depresije, političkih potresa i socijalnih nemira.


Dok mnogi gomilaju zalihe i skrivaju novac u jastučnice, ima i onih koji se raduju ovakvom razvoju situacije, jer znaju da on nosi poslovne prilike kakve se ne mogu očekivati u normalnim vremenima.

Barun Rothschild, britanski plemić iz 18. vijeka i član bankarske porodice Rothschild, izrekao je kontroverznu tezu kojom se i danas mnogi vode. On je rekao da je “vrijeme za kupovinu kada je krv na ulicama”.

Rothschild se obogatio kupujući poslovnu imovinu u panici koja je uslijedila nakon bitke kod Waterlooa protiv Napoleona. Vjeruje se da je njegov izvorni citat glasio „Kupujte kada je krv na ulicama, čak i ako je krv vaša.“

Njegova izjava postala je osnova teorije “kontrastnog ulaganja” – uvjerenje da što je lošije stanje na tržištu, veće su mogućnosti za zaradu.

Primjeri Buffetta i Boeinga

Ovakvi investitori nastoje razmišljati suprotno od većine, a svoje najveće investicije ostvarili su tokom najvećih kriza. Naprimjer, nakon napada 11. septembra 2001. dionice proizvođača aviona poput Boeinga drastično su smanjene a mnogi su žurili da ih prodaju jer se nije znalo kako će se napadi odraziti na avio-industriju.

No, oni koji su ih tada kupili ostvarili su ogroman dobitak, jer je njihova vrijednost, nakon pada u prvoj godini, učetverostručena u narednih 5 godina.

Najpoznatiji svjetski investitor i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Warren Buffett, također spada u ovu grupu ulagača. Buffett je 1973. kupio udio u Washington Postu, čija je vrijednost kasnije uvećena 100 puta.

Buffett je ispravno procijenio da je tržišna vijednost kompanije u tom trenutku bila daleko ispod stvarne vrijednosti.

Tačka maksimalnog pesimizma

Sir John Templeton također je bio poznati investitor ove vrste. Njegov princip bio je da kupuje kompanije u raznim državama kada „dostignu maskimalnu tačku pasimizma“.

Templeton je kupio dionice svih javnih evropskih kompanija na početku Drugog svjetskog rata 1939, uključujući mnoge koje su već bile bankrotirale.

Ovu kupovinu izvršio je sa posuđenim novcem. Kasnije je dionice prodao po mnogo višoj cijeni uz veliku zaradu.

Naravno, ovakva vrsta poslovanja nosi i brojne opasnosti i rizike. Potrebna je prava analiza u šta uložiti novac usljed krize, odnosno gdje je moguće napraviti ulaganja koja će se kasnije isplatiti.

“Optimista” da će biti krize

Stoga nije čudo što poznati investitor Robert Kiyosaki, koji najviše radi s nekretninama, smatra da će uskoro biti dobra prilika za zaradu.

– Najbolje vrijeme da započnete biznis je odmah nakon krize. Zaradio sam više novca nakon krize 2008. nego tokom cijelog mog života – rekao je nedavno Kiyosaki.

Kiyosaki je jednom prilikom čak izjavio da je “optimista da će doći do nove finansijske krize”.

– Jednom sam rekao da će doći do nove krize a onda su mi kazali: Ti si takav pesimista. Rekao sam: Ne, optimista sam, uzbuđen sam zbog toga – kazao je Kiyosaki (izjava data prije pandemije i nema veze s virusom).

Izvor: BiznisInfo.ba / D. Sinanović

Loading..

Monad-Plug:

Loading..

Komentar-Kommentar-Comment