SwissBiHSwissBiH

Završen Reconnect u Sarajevu


Autor: Anera

Više od 220 učesnika iz zemlje i svijeta okupilo se jučer na konferenciji Reconnect u Sarajevu, s ciljem poslovnog povezivanja lokalnih kompanija sa bh. dijasporom.

Konferenciju je otvorio ambasador SAD-a Eric Nelson, s obzirom na to da je USAID kroz projekt Diaspora Invest podržao organizaciju konferencije. Nelson je prošlog mjeseca u Mostaru održao govor o potrebi iskorištavanja potencijala dijaspore, a u autorskom članku koji je nedavno objavio na društvenim mrežama je pozvao bh. dijasporu na veće uključivanje u prenos znanja i iskustva u domovinu.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto pozdravio je napore USAID-a, ali i sve dijasporske investitore koji su već uložili svoj novac i pokrenuli posao u domovini. U Kantonu Sarajevo tu se istaklo već nekoliko malih i srednjih preduzeća čije su priče postale poznate, poput kompanije FITS koja radi termoizolaciju, TeOra i BioFood BH koji se bave zdravom hranom, MDG International koji je u poslu precizne mehanike, kao i brojne IT kompanije poput Propellera, koje osiguravaju pristup globalnom tržištu za domaće programere.

 

Jedan od govornika na Reconnect Sarajevo bio je i osnivač i vlasnik SwissBiH Nedžad Alić. Ova konferencija je odlična prilika za nova poslovna poznanstva, te stvaranje novih poslovnih prilika sa ciljem povezivanja dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom i obratano.

Prvi konkretni rezultati konferencije se naziru kroz dogovore o razvoju saradnje i povezivanja Asocijacije biznis servis lidera u BiH, a uskoro se očekuju i rezultati realiziranih sastanaka budućih partnera.

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: