SwissBiHSwissBiH

Zbog ove knjige Buffett je postao milijarder


Autor: SwissBiH

Do 2011. godine, širom svijeta, prodano je više od 30 milijuna primjeraka ovog djela.

Vlasnik LVMH grupe, Francuz Bernard Arnault, smijenio je s trona Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, i tako postao najbogatija osoba na svijetu.

No, čini se da čuvenom investitoru Warrenu Buffettu ne smeta da bude na visokom 6. mjestu Forbesove liste milijardera, odnosno najbogatijih ljudi na svijetu.

Dok djeluje da se drugi natječu da nadmaše jedni druge, Buffett koji ovog kolovoza/augusta puni 91 godinu, uživa u svojim dnevnim ritualima, kao što su čitanje, posao i brza hrana.

U više intervjua je isticao: “U mojoj kancelariji nećete vidjeti diplomu sa Univerziteta u Nebraski ili master diplomu sa Univerziteta u Kolumbiji, ali ćete vidjeti certifikat koji sam stekao na tečaju Dalea Carnegija”.

Dale Carnegie je bio američki pisac i predavač, a uglavnom se bavio osobnim razvojem, trgovačkim vještinama, unapređenjem timskog duha, javnim govorom i interpersonalnim vještinama. Buffett smatra da ga je on, u obrazovnom smislu, oplemenio više od spomenutih obrazovnih institucija.

Također je istakao da je knjiga “How to Win Friends and Influence People“, objavljena 1936, autora Dalea Carnegija, “zaslužna” za to što je postao multimilijunaš. Do 2011. godine, širom svijeta, prodano je više od 30 milijuna primjeraka ovog djela, prenosi Telegraf.rs.

Dvanaestotjedni tečaj, koji je Buffett pohađao, bio je usmjeren na poboljšanje socijalnih vještina, kako bi se izgradilo povjerenje u ljude, što bi bilo korisno i u poslovnom i u privatnom životu.

To je tipična knjiga za samopomoć, koja je u rekordnom periodu doživjela nevjerovatan uspjeh: prvih 5.000 primjeraka se brzo rasprodalo, a u prvoj godini lansirano je 17 izdanja.

Trenutno se smatra jednom od najprodavanijih knjiga u povijesti, a 2011. godine “Time” ju je proglasio jednom od 100 najutjecajnijih knjiga ikada. Dakle, nije slučajno što je vlasnik kompanije “Berkshire Hathaway”, čije je bogatstvo danas procijenjeno na 109,5 milijardi dolara – izabrao baš nju za svoju “vodilju” na putu ka uspjehu

Izvor: Manager.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nasKomentar-Kommentar-Comment